RunBeatiltä Suomen ennätykseen

Aikuisurheilu on Jukka Kaukolalle elämäntapa, jonka ansiosta hän pysyy hyvässä kunnossa ja joka tekee liikuntaharrastuksesta innostavampaa. Lue, miten Jukka onnistui tavoitteessaan juosta 55-vuotiaiden sisäratojen Suomen ennätys 800m matkalla.

Istun Element Studion sohvalla vieressäni rento ja hyväntuulinen mies. Sellaiselta Jukka Kaukola, 55-vuotias perheen isä, mäyräkoiran ja luppakorvakanien omistaja meidän silmissämme on vaikuttanut koko parin vuoden ajan, kun hän on studiollamme treenaamassa kulkenut. Jukka on myös silmin nähden hyvässä kunnossa. Kun kysyn, mitä kaikkea hän harrastaa, saan vastaukseksi listan erilaisia liikuntalajeja ja Kalpan fanittamisen.

Minua kiinnostaa, mikä on saanut Jukan innostumaan aikuisurheilusta ja kuinka hän onnistui parantamaan 55-vuotiaiden miesten sisäratojen Suomen ennätystä 800m juoksussa.

Miten sinusta on tullut aikuisurheilija ja kilpajuoksija?

Kokeilin yleisurheilua jo alakouluikäisenä, mutta vasta 16-17-vuotiaana palasin lajin pariin. Aloitin, voisinko sanoa myöhään kilpaurheilun, kun tein sen vasta 18-vuotiaana. Parhaat matkani olivat jo silloin 800m ja 1500m juoksut. Ehkä myöhäisen aloittamisen ansiosta olen jaksanut jatkaa näin vanhaksi asti, Jukka naurahtaa. Kilpaileminen on jatkunut käytännössä yhtäjaksoisesti siitä asti. Toki lajit ovat vaihtuneet juoksun lisäksi hiihtoon ja suunnistukseenkin. Takana on myös kolme maratonia.

Miksi juokset? Mikä siinä on parasta?

Juoksemisen yksinkertaisuus viehättää. Siinä hienoa on se, että juoksua voi harrastaa missä vaan. Se ei vaadi paljon aikaa ja varusteita. Lenkkikengät kun on mukana, niin juoksemaan pääsee, oli sitten kotona tai reissussa. Kilpaileminen tekee harrastuksesta kiinnostavaa ja vetää puoleensa. Juoksussa tulokset ovat ”määrämittaisia” – kisatulosta tai harjoituksessa saatua tulosta (aika jollakin matkalla) voi heti verrata omaan edelliseen tai vaikkapa kaverin tulokseen. Tiedät heti, missä kunnossa olet. Kovatehoisesta harjoittelusta tuleva euforia on mahtava fiilis.

Oletko koskaan saanut juoksemisesta tarpeeksesi?

Joskus aktiiviaikana, ehkäpä ylikunnon vuoksi, on joskus tullut tunne, ettei tämä ole enää mukavaa. Nykyään poltetta juoksemiseen löytyy. Harjoittelumäärät on aktiiviaikaan verrattuna minimaaliset ja hyvä niin. Näin aikuisena kun on muutakin elämää. Tällä harjoitusmäärällä olen pysynyt terveenä. Ja kokemustahan minulla tässä jo on, kun takana on 35 vuotta harjoittelua ja virheiden tekemistä. Nykyään osaan kuunnella omaa kroppaa ja ehkä jotain olen jo oppinut. Tällä nykyisellä tavalla olen pysynyt kunnossa. Ketään muuta en lähtisi valmentamaan, mutta omalla kohdallani tämä malli toimii. Suomenennätyksen onnistuin tekemään ja lahjakas en ole, niin ehkäpä jotain on tullut tehtyä oikeinkin, Jukka vitsailee.

51-vuotiaana Jukka onnistui tekemään 50-vuotiaiden Suomen ennätyksen 800m matkalla. Sen jälkeen, iän karttumisen myötä radalla harjoittelu on ollut liikaa jaloille ja viimeiset kaksi kesää ovat katkenneet kilpakaudella jalkavaivoihin. Kuukauden lepojaksojen avulla juoksemaan taas pääsi, mutta harmillisesti kilpailukausi oli siinä kohtaa jo ohi.

Meille Element Studiolle hankittiin syksyllä 2018 RunBeat – sisäjuoksuharjoitteluun tarkoitetut moottorittomat juoksumatot ja yhteensä neljälle juoksijalle samanaikaisesti soveltuva juoksupeli. Lanseerasimme harjoitusmenetelmän ensimmäisenä Suomessa ja yhteistyössä yleisurheiluseura Kuopion Reippaan kanssa. Jukka tuli silloin kokeilemaan mattoja ja ihastu heti. Nyt hän on treenannut kaksi peräkkäistä talvikautta vain RunBeatillä juosten. Viime kesän jalkavaivojen jälkeen hän ei tänä vuonna aio siirtyä harjoittelemaan radalle lainkaan, vaan tekee jatkossakin kaikki valmistavat treenit matolla juosten. Kun kysyn Jukalta, treenaako hän meillä juoksun lisäksi muuta, saan vastaukseksi: ”En ole koskenut mihinkään muuhun laitteeseen kuin oikeanpuoleiseen mattoon koko kahden vuoden aikana.” Vaikka kovasti yritän perustella voimaharjoittelun hyötyjä, niin Jukan tarina on oiva esimerkki siitä, kuinka meillä voi treenata juuri sitä mistä tykkää. Kuntosalit ovat nykyään liikuntakeskuksia, jossa voi harrastaa monella tapaa. Painojen nostelu ei ole ainoa vaihtoehto, kun omaa treeniä suunnittelee.

Miksi olet valinnut RunBeatin omaksi treenimuodoksesi?

Ratajuoksu on jaloille raakaa hommaa ja koska vaivoja alkoi tulla, en enää pystynyt harjoittelemaan haluamallani tavalla. RunBeatillä juostessani jalkavaivat ovat pysyneet täysin poissa ja harjoitusmäärät ovat sen ansiosta toteutuneet suunnitelmieni mukaan. Kovavauhtinen juokseminen radalla on aivan eri juttu kuin lenkkiaskel ulkona. Kun jalat kestää määrällisesti enemmän maton ansiosta, on rata-askelta tullut treenattua ehkä jopa enemmän kuin aktiiviaikoina. Lisäksi radalla tehtyyn harjoitteluun verrattuna pystyn maton mittareiden ansiosta seuraamaan reaaliaikaisesti vauhtia (näyttö antaa vauhdin km/h) ja sitä, miten juoksutekniikan muutos vaikuttaa juoksunopeuteen ja kuormittumiseen (jota seuraan sykemittarilla). Täällä Element Studiolla matot on sijoitettu peilien keskelle, joiden avulla pystyn myös seuraamaan ja kehittämään tekniikkaani.

Sähkömattoon verrattuna itse määrään vauhdin, ei kone. Juoksussa esimerkiksi vetoja tehdessä vauhti ei koskaan ole tasainen. Tämä luonnollisuus toteutuu RunBeatillä. Juoksuun voi myös luottaa enemmän, kun kone ei vie kovavauhtisesti ja vauhdin saa pysähtymään heti, kun haluaa. Moottorimatolta pitäisi hypätä pois, kun ei pysy maton vauhdissa. RunBeat pysähtyy, kun itse pysähdyn.

Ennen tämän vuoden ensimmäistä hallikisaa Jukka ei ollut juossut metriäkään radalla. 800m 55-vuotiaiden sisäratojen Suomen ennätystäkin ennen rataharjoituksia oli alla vain yksi. Juoksu tuntui kuitenkin heti hyvältä, mikä kertoo siitä, että matolla tehty juoksuharjoittelu on vastannut rataharjoittelua tekniikan ja kehon toiminnan kannalta. ”Piikkarit laitoin ensimmäisen kerran jalkaan suoraan kisassa ja hyvin kulki.” Jukka kertoo.

Jyväskylässä helmikuun alussa juostu Suomen ennätys on nyt Jukan nimissä tuloksella 2.14.84. Viime viikonloppuna Tampereella Jukka onnistui lisäksi nappaamaan myös saman matkan Suomen mestaruuden. Hänellä on tavoitteena parantaa SE-aikaa vielä tulevan kesän ja kisojen aikana: ”Tulos varmasti paranee, kun saan harjoituksia lisää alle.” Jukka toivottaa aikuisurheiluun mukaan uusia kokeilijoita: ”Radalla on tilaa! Kuopion Reippaan kisoissa on aina sarjat myös aikuisurheilijoille. Jos yhtään kipinä iskee, niin tervetuloa mukaan kokeilemaan. Aikuisurheilun harrastamiseen saa lisää neuvoja seuran toimistolta ja kotisivuilta.”

Kiitos Jukka sinulle haastattelusta. Tarinasi on inspiroiva! Toivottavasti moni muukin uskaltautuu ottamaan ensimmäiset juoksuaskeleensa esimerkkisi perässä.